11 Listopada 3/11, Ostrowiec Świętokrzyski
Rynek 25, Ostrowiec Świętokrzyski
Bałtowska 100, Ostrowiec Świętokrzyski
Pod samolotem, osiedle Pułanki 12A, Ostrowiec Świętokrzyski
11 Listopada 3, Ostrowiec Świętokrzyski
Osiedle Ogrody 11B, Ostrowiec Świętokrzyski
Adama Wardyńskiego 3, Ostrowiec Świętokrzyski
Jana Kilińskiego 57, Ostrowiec Świętokrzyski
Polna 9G, Ostrowiec Świętokrzyski
Górny Pasaż, osiedle Słoneczne 14, Ostrowiec Świętokrzyski
Osiedle Ogrody 28, Ostrowiec Świętokrzyski
Kolonia Robotnicza 51, Ostrowiec Świętokrzyski
Najbardziej popularne danie kuchni włoskiej to nic innego jak płaski placek wykonany z ciasta drożdżowego. W większości, serwowany posmarowany sosem pomidorowym oraz obficie posypany tartym serem. Brzmi banalnie, nieprawdaż? Sprawa jednak się trochę komplikuje, gdy zauważymy, że pizza, jako że wywodzi się z kuchni włoskiej, gdzie używane są tylko najlepszej jakości produkty, jest trudna do odtworzenia poza południem Europy. Co więcej, pizza jest wypiekana w specjalnym, bardzo mocno nagrzanym piecu opalanym drewnem. Tak wiec, przy wyborze pizzy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na produkty, jakie są użyte do jej przygotowania oraz jaki jest sposób jej pieczenia.
W Ostrowcu Świętokrzyskim największą popularnością cieszy się pizza na grubym i puszystym spodzie. Włosi natomiast najbardziej lubią pizzę na cienkim i elastycznym cieście, być może dlatego, że oryginalnie pizza była wykonana cieście makaronowym. Co do ciasta, to pojawiają się różne trendy w różnym regionach. Coraz bardziej powszechne jest zmiana klasycznego ciasta na bezglutenowe albo bez dodatku drożdży. Możne też spotkać różne wariacje, jak na przykład ciasto z ciągnącym się serem zawiniętym w brzegach pizzy.
I teraz najważniejsza rzecz, czyli dodatki. Jest kilka chętnie wybieranych rodzajów pizzy. Najbardziej powszechny to pizza neapolitana. Tę pizzę we włoskich barwach narodowych można uzyskać z połączenia pomidorów, sera mozzarela i świeżych listków bazylii. Kolejna, chętnie zamawiana pizza to capprisiosa, gdzie oprócz podstawowych składników dodawane są pieczarki i szynka. Poza wymienionymi tradycyjnymi rodzajami pizzy, jest jeszcze jeden rodzaj. Mamy tu na myśli pizze skomponowaną samodzielnie, czyli co kto lubi, a to jest kwestią bardzo indywidualną. Poza powszechnie spotykanymi kombinacjami jak szynka i pieczarki, szynka parmeńska i rukola lub salami i papryka chili, możemy spotkać takie zgrane duety jak pizza z ricottą i papryką albo szpinakiem i tuńczykiem. A może na słodko? Spełnieniem marzeń dla miłośników ze słodkim podniebieniem będzie pizza z nutellą serwowana w jednym z lokali gastronomicznych.
W Ostrowcu Świętokrzyskim jest kilka świetnie prosperujących miejsc działających od lat z dobrą pizzą. Wiele mieszkańców mimo posiadania swojej ulubionej pizzeri, decyduje się na odkrywanie nowych smaków i chętnie zamawia pizze z nowych miejsc. Lokalne pizzerie zaskakują swoich klientów nie tylko bogatym i różnorodnym menu, ale również daje im możliwość współtworzenia pizzy i pozwala na pełną dowolność w skomponowaniu posiłku dla siebie.